Kadıköy Mah. Güvercin Sok. No:6/B İzmit/Kocaeli

Chiller Soğutma Sistemi Nasıl Çalışır?

TECRÜBE | KALİTE | GÜVEN

KOMBİ, KLİMA SERVİSİ TAMİR VE BAKIMI

Anasayfa > Chiller Soğutma Sistemi Nasıl Çalışır?

Chiller Soğutma Sistemi Nasıl Çalışır?

05 Mayıs 2020 17:07
Chiller Soğutma Sistemi Nasıl Çalışır?

Chiller soğutma sistemi, ortamda oluşan ya da cihazlarda oluşan ısıyı havaya ya da suya aktararak soğumayı sağlayan sistemlerdir. Su soğutucu sistemler olarak bilinmektedir. Daha çok birçok endüstriyel alanda kullanılan, enjeksiyon sistemlerinin soğutulmasında kullanılmaktadır. Kullanım alanları, büyük tesisler ve endüstriyel alanlar olarak oldukça geniştir. Sistemin kurulumunu yapmadan önce nasıl çalıştığını hangi yöntemlerin kullanıldığını ve gereksinimlere vereceği cevabı bilmek önemlidir. Chiller sistemleri iki ana gruptan oluşmakta ve bu ana grupların çalışma mantıkları birbirinden farklıdır.

Chiller Sistem Çeşitleri

Chiller soğutma sistemi, kullanım alanlarındaki, enerji kaynağı olanaklarına göre değişmektedir. Kullanılacak olan bölgedeki, su maliyetleri ve elektrik enerji maliyetleri, tercih edilecek olan sistemi belirlemede etkin olmaktadır. Chiller sistem çeşitleri şunlardır;

  • Hava kaynaklı soğutma sistemi
  • Su kaynaklı soğutma sistemi

Soğutma sisteminin çalışma şeklinde, oluşan ısıyı alarak direk havaya atan sistemlere hava kaynaklı soğutma sistemi denilmektedir. Soğutma işlemi için su kullanan ve ısıyı suya aktararak, soğumanın istenilen derecede soğumasını sağlayan sistemler ise su kaynaklı soğutma sistemleridir.

Hava Soğutmalı Chiller Sistemi Nasıl Çalışır?

Chiller Soğutma Sistemi ısı kaynaklarına göre sınıflandırıldığı için hava kaynaklı sistemler, oluşan ısıyı havaya atarak soğutmayı sağlamaktadır. Hava soğutmalı sistemlerde, soğumayı sağlayan soğutucu gaz, evaporatör ve kompresör sıkıştırması ile oluşan ısıyı soğutma bataryaları üzerinden havaya atarak soğutma işlemleri tamamlanmaktadır. Sistem içerisinde dolaşan ve kompresör tarafından sıkıştırılan gaz, kondersere gönderilir. Kondenser soğutucu akışkan özelliğine sahip olduğu için bataryalar üzerine iletildiğinde, burada hava ile ısı alışverişi gerçekleşir. Gazdaki ısı havaya verilerek, gazın tekrardan soğuması sağlanır. Bu işlem, sistem tarafından otomatik olarak sürekli tekrarlanır ve istenilen verimlilikte soğuma sağlanmış olur.

Su Soğutmalı Chiller Sistemi Nasıl Çalışır?

Su soğutmalı sistemlerde, ısınmış olan soğutucu gaz su ile soğutulmaktadır. Kompresör sistem içerisindeki dolaşan soğutucu gazı sıkıştırarak, kondensere gönderir ve buradan soğumanın gerçekleşmesi için sistemde bulunan Shell&tube ya da su kullanılan plakalı ısı değiştiricilere gönderilir. Su soğutmalı sistemlerin çalışabilmesi için su kaynaklarına ihtiyaç vardır. Bu kaynaklar, akarsu, şebeke, deniz ya da soğutma kuleleri olabilmektedir. Su maliyeti düşük olan yerlerde, daha aktif ve ekonomik olarak kullanılabilmektedir. Su yardımıyla ısınan gaz sistem içerisinde soğutulmakta ve soğutma işlemine ihtiyaç duyulan anların istenilen derecede soğutulmasını sağlamaktadır. Su soğutmalı sistemler, diğer sistemlere göre daha küçük yapıya sahip olabilmekte ve iç mekanlarda kullanılabilmektedir.

Chiller Sistemleri Kullanım Alanları

Hayatın her aşamasında konfor ve kalite için iklimlendirme ve soğutma sistemlerine ihtiyaç vardır. Chiller sistemleri ile birçok alanda, istenilen soğutma işlemleri rahatlıkla yapılabilmektedir. Chiller Soğutma Sistemi, üretim kalitesini artırmak için farklı mekanlarda kullanılabilen soğutma sistemleridir. Kullanım alanları yelpazesi sürekli genişlemekte ve kullanıldığı yerler arasında şuralar sayılabilmektedir;

  • Plazalar
  • Alışveriş merkezleri
  • Fabrikalar
  • Eğitim kurumları
  • Hastaneler
  • Oteller
  • Soğuk hava depoları
  • Sosyal tesisler
  • Plastik üretim tesisleri
  • Endüstriyel tesisler
  • Kozmetik üretim fabrikaları

Kullanım alanlarına ve kullanılacağı bölgedeki ısı kaynaklarına göre kullanılacak olan türü belirlenmektedir. Kurulum işlemleri öncesinde, kapasite hesaplaması yapılmalıdır. Kapasite hesaplamalarında, kullanılacak olan değerler, alan ölçüsü bilinmeli ve teknik hesaplama ile sistem gereksinimleri ortaya konulmalıdır. Bu işlemler, doğru sistemin kurulmasına ve verimli çalışmasına yardımcı olacaktır.

Chiller Sistemlerinin Genel Yapısı

Chiller Soğutma Sistemi, hava kaynaklı ve su kaynaklı olarak iki türden oluşmaktadır. Sistem yapısında kullanılan, bölümler ve ekipmanlarda farklılık göstermektedir. Bazı ekipmanlar her iki sistemde de kullanılmaktadır. Sistemin genel yapısını oluşturan ekipmanlar şunlardır;

  • Kompresör
  • Evaporatör
  • Elektrik tablosu
  • Konderser
  • Su tankı
  • Soğutma elemanları
  • Microprosör
  • Devre elemanları

Her bir ekipmanın farklı görevi vardır ve soğutma işleminin istenilen ayarda yapılmasını sağlamaktadır. Su kaynaklı sistemlerde devre elemanları, hava kaynaklı sistemlerde ise soğutma elemanları kullanılmaktadır.

Chiller Sistem Bakımları

Chiller Soğutma Sistemi bakımları, çalışmanın düzenli sağlanabilmesi için önemlidir. Çalışma sistemi olarak, kurulan tesisatta soğumayı sağlayan soğutucu gaz, kompresör yardımı ile sıkıştırılarak hareket etmesi sağlanır. Soğuma işlemlerini sağlayan bataryalar ya da su plakaları bakımlı olduğunda sistem daha verimli çalışacaktır. Chiller soğutma sistemlerinin bakımları, yapılacak olan işlemlere göre günlük, haftalık, aylık, yıllık gibi farklı periyotlarda yapılabilmektedir. Periyodik bakımların ise yılda en az iki defa sezon başlarında yapılmalıdır. Yapılacak olan her bakım işlemi, sistemin sorunsuz çalışmasını ve istenilen verimin en iyi şekilde alınmasını sağlayacaktır. Mevsimsel kullanılan alanlarda, mevsim öncesinde sorunsuz kullanma, sezon sonunda da oluşabilecek sorunları gidermek için bakımlar yapılmalıdır.

En İyi Çalışmanın Oluşturulması

Chiller Soğutma Sistemi kullanılan alanlarda, kullanıcılar, bazen sorunlarla karşılaşabilmektedir. Sorunlarla karşılaşmanın en büyük nedenlerinin başında, chiller sistemlerinin bakımlarının zamanında yapılmamış olmasıdır. Birçok kullanıcı, sistemde bir sorun ile karşılaşmadıktan sonra bakım yaptırmamakta ya da bakımları geciktirmektedir. Bakımların zamanında yapılmaması, sistemin çalışma sistemini etkileyecek, verimi düşürecek ve daha fazla enerji tüketecektir. Ayrıca oluşacak küçük sorunlar, arızalara neden olabilecektir. Bakım yapılmadığında, eşanjör tıkanıklıkları görülebilecek ve borularda hasara neden olabilecektir. Chiller Klima Servisi en iyi çalışmanın oluşturulabilmesi için tüm bakımların geciktirilmeden yapılması gerekiyor. Soğutma işlemi için kompresör gaz sıkıştırması yapmakta ve basınçlı olarak gazın hareketini sağladığı için tüm aksamlarını bakımlı ve sağlam olması hem verimlilik hem de güvenlik açısından önemlidir.

Chiller Bakım İşlemleri

Endüstriyel alanlarda kullanılan, Chiller Soğutma Sistemi, faaliyetleri devam ettiği sürece kesintisiz olarak kullanılmaktadır. Sistemin çalışmasında sorunların oluşmaması ve daha üstün performansla çalışabilmesi için bakım işlemleri her zaman önem kazanmaktadır. Yapılacak olan bakımın zamanına ve türüne göre işlemler değişmektedir. Günlük bakımlarda, cihaz dış temizliği yapılırken, haftalık bakımlarda, tesisatı oluşturan borularda, yağ ya da gaz kaçağı olup olmadığı kontrol edilir. Cihazın yağ kontrolü yapılarak, daha sessiz ve titreşimsiz çalışması sağlanır. Aylık bakımlarda, tüm filtreler kontrol edilir ve gerek görülmesi durumunda değiştirilerek daha verimli çalışması sağlanır.

Tasarruflu Soğutma Sistemi

Chiller Soğutma Sistemi kullanıldıkları yerlerde, kullanıcıları yüksek tasarruflar sunmaktadır. Çalışma sisteminin basit olması ve soğutma işleminin istenilen ısı derecesi aralığında, düşük maliyetler ile oluşturabilmesi işletme maliyetlerinin düşük olmasına neden oluyor. LG Chiller sisteminin nasıl çalıştığını anlamak ve yüksek verimlilik sağlamak için sistemin düzenli olarak bakımın yapılması gerekiyor. Bakım yapılmadığında, sorun oluşan parça, diğer bölümlere de zarar verebilecektir. Bu hem işlerin durmasına hem de onarım masraflarının artmasına neden olacaktır. Tasarruflu soğutma sistemi sağlayabilmek için bakımların geciktirilmeden yapılması gerekiyor.

YORUM YAPIN

BENZER YAZILAR

Kartla ödeme imkanı
Kartla ödeme imkanı
Servis işlemi sonunda kapıda kredi kartıyla ödeme yapabilirsiniz.
Hızlı servis hizmeti
Hızlı servis hizmet
En hızlı servis çözümleriyle, aynı gün içerisinde adresinizdeyiz.
Destek hattı
Destek hattı
Servis öncesi ve sonrası uzman ekibimizden destek alabilirsiniz.