Kadıköy Mah. Güvercin Sok. No:6/B İzmit/Kocaeli

Klima Santrali Çalışma Prensibi

TECRÜBE | KALİTE | GÜVEN

KOMBİ, KLİMA SERVİSİ TAMİR VE BAKIMI

Anasayfa > Klima Santrali Çalışma Prensibi

Klima Santrali Çalışma Prensibi

05 Mayıs 2020 07:40
Klima Santrali Çalışma Prensibi

Klima Santrali Nasıl Çalışır?

Klima Santrali Çalışma Prensibi, Klima santrali sistemlerinde, aspiratör ve vantilatör kullanılmaktadır. Aspiratör, dışarıdan hava alınmasını sağlarken, vantilatör içerideki havanın dışarıya atılmasını sağlamaktadır. Klima santrallerinin çalışma şeklinde taze havanın çeşitli bölümlerden geçirilerek, istenilen ve ihtiyaç duyulan havanın ortama verilmesi yer almaktadır. İklimlendirme sisteminin kurulacağı yerin yapısına ve kullanım amacına göre klima santrali bölümleri eklenebilmekte ya da çıkartılabilmektedir. Klima santralinin çalışma prensibi, santralin yapısına göre değişmektedir. Sistem çalışma prensibi, kullanılan bölümlerin yapmış olduğu görevlere göre incelenebilmektedir. Her bölümün ayrı bir görevi ve çalışma şekli bulunmaktadır.

Klima Santrali Çeşitleri Nelerdir?

Klima santralleri, daha çok büyük tesislerde ve sanayi sektörlerinde kullanılmaktadır. Kullanım amacına ve iklimsel özelliklere göre hazırlanan projelerde, kullanılacak klima santrali çeşitleri belirlenmektedir.

  • Endüstriyel amaçlı klima santrali
  • Hijyenik klima santrali
  • Karışım havalı klima santrali
  • Taze havalı klima santrali
  • Isı geri kazanımlı klima santrali
  • Konfor amaçlı klima santrali

Klima santralleri, dış ortamdaki taze havanın, iç ortamda ihtiyaç duyulan hava şartlarına göre sıcaklık, nem ayarlaması, toz ve parçacık arındırılması yapılarak iç alana aktarılmasını sağlamaktadır. Klima santrallerinin çalışma prensibi her çeşidi için farklı olmaktadır.

Klima Santrali Çalışma Prensibi

Klima santralleri, kullanım amacına göre farklı türlerde kullanılır. Kullanılan klima santralinin çalışma prensibi, projenin ve hücre yapısının ortaya konulması ile başlayacaktır. Kullanılan tüm hücreler, modüler olarak üretilir ve ihtiyaç durumuna göre montajı ya da sökülmesi, istenilen yer rahatlıkla sevk edilmesi sağlanır. Hazırlanan hücre modelleri, kullanım yerlerinde amaca yönelik olabilmesi için korozyona karşı dayanıklı olması önemlidir. Hücrelerin birbirine bağlantısı, vidalar ile yapılır ve sızdırmazlık contaları kullanılır. Çalışma prensibi olarak, ön panellerden alınan taze hava, ön ısıtıcılar tarafından ısıtılır ve nemlendirici bölümde nem oranı ayarlanır. Daha sonra son ısıtıcıdan geçen hava içeride ihtiyaç duyulan hava kalitesine getirilir ve içeriye aktarılır. İçeride kullanılan ve dışarıya atılması geren hava vantilatör ile emilir ve karışım hücresinde hava kalitesine göre taze havaya karıştırılır ya da direk dışarıya atılır.

Klima Santrali Yapısı

Klima santralleri, kurulum yapılacak olan her yer için ayrı ölçü ve özelliklerde üretilir. Karkas yapı olarak adlandırılan yapıda, projede belirlenen ölçülere göre alüminyum profiller ve levhalar kullanılmaktadır. Klima santralinin yapı ve kapasitelerine göre farklı ölçülerde alüminyum parçalar kullanılarak sistemin kurulumu gerçekleştirilir. Her binanın iklimlendirme ihtiyacı farklı olacağı için kullanılacak olan malzeme yapıları ve çeşitleri de farklı olacaktır.

Klima Santrali Filtre Çeşitleri

İklimlendirme sistemlerinde, en önemli parça filtrelerdir. Klima santrali için kullanılan filtre çeşitleri yapılacak olan işlem türüne göre farklı özelliklere sahiptir.

  • Panel filtreler
  • Torba filtreler
  • Hepa filtreler

Klima filtreleri, tüm kullanım alanlarında, hava içerisindeki toz ve parçacıkları temizlemek amacıyla kullanılmaktadır. Filtre çeşitlerinin yapıları farklıdır. Panel filtrelerde, galvaniz saç çerçeve ve içerisinde sentetik elyaf kullanılmaktadır. Daha çok ön filtre olarak kullanılır ve dışarıdan alınan taze havadaki tozları ayrıştırır. Torba filtreler yapısından sentetik elyaf kullanılmaktadır. Hepa filtreler, daha hassas filtre özelliğine sahiptir ve hastane, laboratuvar, gıda üretim sektörü gibi alanlardaki klima santrallerinde kullanılır.

Havanın Nemlendirilmesi

Kapalı alanlarda, insan sağlığı ya da üretilen ürünler için hava nem oranının belirli oranda olması istenmektedir. Normal şartlarda hava nem oranının %35 ile %40 arasında olması gerekiyor. Klima santrallerindeki, nemlendirici modüller, nem oranını ayarlamada kullanılmaktadır. Klima santrali çalışma prensibinde, dışarıdan alınan taze hava, ön ısıtıcılardan geçer, nemlendirici bölümde işlem görür ve son ısıtıcı tarafından nem oranı ayarlaması yapılarak içeriye verilir.İçerideki havanın nem oranı istenilen oranda olduğunda konforlu kullanım sağlayacaktır. Klima santralleri, nem oranını yükseltir ya da düşürür. Bu çalışma şekli ile içerideki havanın nem oranının aynı seviyede kalmasını sağlar. Klima santrali çalışma prensibine göre nemlendirme işlemleri farklı yöntemlerle yapılmaktadır.

  • Buhar ile nemlendirme
  • Su püskürtmeli nemlendirme
  • Sulu sistem ile nemlendirme

Klima santralleri, kullanım yerine ve amacına göre nemlendirme işlemini yapmaktadır. Nemlendirici bölümde, hava istenilen orana getirildikten sonra sirkülasyonu sağlanır.

Klima Santrali Isıtıcı Sistemleri

Klima santrali sistemlerinde kullanılan ısıtıcılar, konumlarına ve ısı kaynaklarına göre çeşitlere ayrılırlar. Çalışma prensibine göre kullanılacak olan ısıtıcı türleri belirlenir. Konumlarına göre ısıtıcı türleri, ön ısıtıcılar ve son ısıtıcılar olarak iki türdedir. Ön ısıtıcıların çalışma prensibi, dışarıdan alına havayı ısıtarak, nemlendirici bölümde, nemlendirilmesini sağlamaktadır. Son ısıtıcı ise nemlendiricide nem oranı ayarlanan havanın, iç alanda ihtiyaç duyulan derecede ısıtılarak verilmesini sağlamaktır. Isı kaynaklarına göre ısıtıcılar, elektrikli hava ısıtıcıları, gazlı hava ısıtıcıları, buharlı hava ısıtıcıları, sıcak sulu hava ısıtıcıları gibi çeşitlerden oluşmaktadır.

Karışım Havalı Modüllü Klima Santrali Çalışma Prensibi

Klima santrali çeşitlerinden birisi olan karış havalı modüle sahip santraller, yapı içerisinde oluşan egzoz havasını dışarıya atarken, oksijen miktarı oranı dengesini kontrol etmektedir. Dışarıdan alınan hava ile egzoz havası oksijen oranında eşitlik varsa, bir miktarını taze havaya karıştırarak tekrardan iç bölümde kullanılmasını sağlamaktadır. Egzoz havasının oksijen miktarı düşükse direk dışarı atarak temizlenmesini sağlamaktadır. Karışım havalı klima santrali çeşitleri, hava kirliliği yüksek olan yerlerde ve hastane, ilaç sektörü, mutfak gibi alanlarda kullanılmamaktadır.

Hijyenik Klima Santrali

Konfor ve sağlık için iklimlendirme sistemlerine her zaman ihtiyaç duyulabilmektedir. Klima Santrali çeşitlerinden, hijyenik santral çeşitleri, hastanelerde ameliyathane, ilaç sektöründe, ilaç üretim üniteleri, laboratuvar, gıda üretim üniteleri ve hassas korumanın sağlandığı müzelerde kullanılmaktadır. Hijyenik klima santrali, her yönüyle hassasiyet isteyen bir sistemdir. Kullanılan filtrelerin mikroorganizmaları geçirmemesi gerekiyor. Bu santralin çalışma prensibinde, hava tüm parçacıklardan temizlenir ve nemlendirici bölümde su birikintisi olmamasına özen gösterilir. Cihaz içerisinde oluşabilecek su birikintisi, mikroorganizma ve bakteri oluşumuna neden olabilecektir. Sitemin, çalışma prensibine ve amacına uygun olması için kullanılan tüm malzemelerin, mikroorganizma üretmeyen özel ürünlerden olması önemlidir.

Endüstriyel Klima Santrali Çalışma Prensibi

Arçelik Klima santral çeşitlerinin tamamında çalışma prensibi birbirinin benzeridir. Kullanım amacına göre, kullanılan modüller farklıdır. Endüstriyel amaçlı klima santralleri, sanayi sektöründe üretimi yapılan ürünlerin türlerine hava koşulları oluşturmak için kullanılmaktadır. Üretilen ürünlerin, özelliklerini koruması için ısıtıcı ve nemlendirici bölümlerinde hava nem oranını ayarlamaktadır. İç bölümün havasını sürekli yenileyerek, kirlenen havanın ürünler üzerinde olumsuz etki oluşturmasını engellemekte, daha sağlıklı çalışma ortamı oluşturmaktadır.

YORUM YAPIN

BENZER YAZILAR

Kartla ödeme imkanı
Kartla ödeme imkanı
Servis işlemi sonunda kapıda kredi kartıyla ödeme yapabilirsiniz.
Hızlı servis hizmeti
Hızlı servis hizmet
En hızlı servis çözümleriyle, aynı gün içerisinde adresinizdeyiz.
Destek hattı
Destek hattı
Servis öncesi ve sonrası uzman ekibimizden destek alabilirsiniz.