Kadıköy Mah. Güvercin Sok. No:6/B İzmit/Kocaeli

Merkezi İklimlendirme Sistemi

TECRÜBE | KALİTE | GÜVEN

KOMBİ, KLİMA SERVİSİ TAMİR VE BAKIMI

Anasayfa > Merkezi İklimlendirme Sistemi

Merkezi İklimlendirme Sistemi

05 Mayıs 2020 13:45
Merkezi İklimlendirme Sistemi

Merkezi İklimlendirme Sistemlerinde Düzenli Bakım

Çok katlı ve büyük alanlara sahip binalarda, iklimlendirme işlemleri için merkezi sistemler kullanılmaktadır. Merkezi iklimlendirme sistemi, kurulu bulunduğu yerlerde, soğutma, ısıtma, nem alma, nemlendirme, havalandırma gibi faklı amaçlar için kullanılmaktadır. Daha çok endüstriyel tesislerde ve depolama alanlarında tercih edilmektedir. İnsanların toplu olarak bulunduğu, alışveriş merkezleri, oteller, hastane, eğitim kurumları gibi yerlerde, havanın sürekli temizlenmesi ve konforun sağlanması amacıyla kullanılmaktadır. Merkezi iklimlendirme sistemleri düzenli olarak bakım yapıldığında, kapalı alanda en iyi iklimlendirme şartları oluşturulmuş olur.

Kocaeli Merkezi İklimlendirme Sistemi

İklimlendirme işlemlerinin yapılabilmesi için teknolojik gelişmeler yaşanmaktadır. Plaza, Avm, hastane, okul, otel, sinema salonu gibi yerlerde, merkezi iklimlendirme sistemi olarak, VRF klima sistemleri kullanılmaktadır. VRF klima sistemleri, farklı tasarım çeşitleri ile her alanda rahatlıkla kullanılabilmektedir. Merkezi iklimlendirme sistemlerinde düzenli bakımların yapılması önemlidir.

  • Düzenli bakımlar yapıldığında sistem daha verimli çalışacaktır
  • Bakımlı sistem her zaman enerji tasarrufu sağlar
  • İhtiyaca göre, sıcak ya da soğuk temiz hava sağlayarak, sağlık sorunlarının önüne geçer
  • Havadaki toz ve bakterileri temizler, koku oluşmasını, hastalıkların görülmesini önler
  • Düzenli bakımlar, verimli çalışmayı sağlarken, arıza oluşumunun önüne geçer
  • Merkezi iklimlendirme sistemi olarak, kurulumu yapılan VRF klimalarda iç ve dış ünite bakımları zamanında yapıldığında, sistem ömrü uzayacaktır.

Merkezi İklimlendirme Sistemi Neden Bakım Yapılmalıdır?

Merkezi iklimlendirme sistemi kurulduktan sonra yapılacak ayarlamalarla en verimli şekilde çalışması sağlanır. Bu verimliliğin devam ettirilebilmesi için bakımların düzenli olarak yapılması önemlidir. Bakımlar düzenli olmadığında çeşitli sorunlarla karşılaşılır.

Düzenli Bakımlar Yapılmadığında Ortaya Çıkacak Sorunlar

  • Düzenli bakım yapılmadığında, verimlilik düşecektir.
  • Sistemin arıza yapma riski artacaktır.
  • Dengesiz çalışma ortaya çıkacağı için enerji sarfiyatı önemli oranda artacaktır.
  • Kirlenen filtreler ve cihaz içerisinde biriken tozlar koku yapmaya, hastalık oluşturmaya başlayacaktır.
  • Merkezi iklimlendirme sisteminin kullanım ömrü kısalacaktır.

Merkezi iklimlendirme sistemi kullanıcıları, bakım yapılmadığında nelerle karşılaşabileceklerini bildiklerinde, tüm bakımları zamanında hiçbir gecikmeye neden olmadan yaptırırlar. Yapılacak olan düzenli bakımlar, istenmeyen zamanda arızaların ortaya çıkmasını ve daha büyük masrafları önleyecektir.

Merkezi İklimlendirme Sistemi Bakımlarında Neler Yapılır?

Merkezi iklimlendirme sistemleri, sadece ısıtma ya da sadece soğutma amaçlı olmayıp, tüm iklimlendirme amaçları için kullanılmaktadır. Kurulum yapılan, bina ya da tesisteki kullanım amacına uygun istenilen mod ayarında kullanılmaktadır. Düzenli bakımları yapılırken, nelerin yapılacağını, nelere dikkat etmek gerektiği bilinmelidir.

VRF Klima Bakımlarında Yapılanlar

  • Önce dış ünite kontrolü ve bakımı yapılır
  • Dış ünite, temizliği ve bağlantı kontrolleri yapılır
  • Gaz kaçağı, elektrik gerilim kontrolleri yapılır
  • Dış üniteye bağlı çalışan tüm iç üniteler tek tek kontrol edilir
  • İç ünitelerin iç temizliği ve filtre temizlikleri yapılır
  • Ayar modları kontrol edilir ve hava sirkülasyon sensörlerinin bakımı yapılır
  • Sistemin çalışmasını sağlayan elektronik kartlar kontrol edilerek, oksitlenmeler temizlenir

Merkezi iklimlendirme sistemlerinde, düzenli bakımlar, her yıl birkaç kez yapılır. İç ünitelerde kullanılan filtreler, sık sık temizlenerek, toz birikimi önlenir.

Merkezi İklimlendirme Sistemi Kullanıcıları Nelere Dikkat Etmelidir?

Merkezi iklimlendirme sistemleri, belirli amaçlar için kullanılmaktadır. Kurulum sonrasında, kullanıcılara, sistemin nasıl ve hangi modların kullanılacağı gösterilir. İklimlendirme işlemlerinde verimliliğin alınabilmesi için ayarlarla sık sık oynamamak gerekir. Düzenli bakımların yapılabilmesi için destek hizmetlerinin yetkili servislerden alınması çok önemlidir. Merkezi sistemlerde, birbirine bağlı birden fazla cihaz bulunduğu için tüm işlemlerin uzman ekipler tarafından yapılması sistem güvenliği ve verimliliği açısından önemlidir. Kullanıcıların dikkat etmesi gereken en önemli konulardan birisidir.

Merkezi İklimlendirme Sistemi Servis Bakımları

Binaların yapılarına uygun şekilde kurulumu yapılan merkezi iklimlendirme sistemlerinin tüm bakım hizmetleri, kurulumu yapan firma ya da markanın yetkili servisi tarafından yapılır. Yıllık periyodik bakımlar, iklimlendirme sisteminin kullanım yoğunluğuna göre aylık, altı aylık ya da yıllık olarak yapılır. Yoğun kullanılan ve tozlu ortamın çok olduğu yerlerde, iç ünitelerin bakımları ve filtre temizlikleri daha çok aylık olarak yapılmalıdır. Servis bakımlarının düzenli yapılabilmesi için en iyi yöntem, yetkili servislerle bakım sözleşmesinin yapılmasıdır.

Merkezi İklimlendirme Sistemi Kurulumu

Çok katlı ve çok bölümlü, geniş, büyük yapılar için merkezi iklimlendirme sistemi kurulumu öncesinde, kapasite hesaplaması yapılması gerekiyor. Klima uzmanları tarafından, kullanım amacına göre, alan ölçüsü, coğrafi bölge katsayısı, alandaki kişi sayısı gibi değerlerle hesaplama yapılır. Bu hesaplamalara göre ihtiyacı karşılayacak, dış ünite ve iç üniteler belirlenir. Binaların dış bölümüne kurulacak olan dış üniteden, binanın tüm bölümlerine bağlantı kabloları çekilir ve en uzak noktalarda bile iç ünitelerin çalışması sağlanır. Merkezi iklimlendirme sistemlerinin, montajı ve kurulumu oldukça kolaydır. Kullanım aşamasında da düzenli bakımlar daha kolay yapılabilmektedir.

İç Ünitelerde Düzenli Bakım

Merkezi iklimlendirme sistemlerinin, önemli bölümlerinden birisi iç ünitelerdir. Kapalı alanların istenilen ayarda hava şartlarına sahip olmasını iç üniteler sağlar. İç üniteler, dış üniteden gelen akışkan debisine göre ortam havasını ısıtır ya da soğutur. İstenilen verimliliğin alınabilmesi için düzenli bakımların yapılması gerekiyor. İç ünite bakımlarında, cihaz iç temizliği ve filtre temizliği en önemli işlemlerdir. Filtreler temiz olduğunda hava üfleme daha sağlıklı olacak ve sürekli temiz hava verecektir.

Merkezi İklimlendirme Sistemlerinin Avantajları

Coğrafi bölgelerin etkisi, klima sistemi kullanımını ve ihtiyaçlarını belirlemektedir. Merkezi iklimlendirme sistemleri, tek bir dış ünite sistemi sayesine, bina iç bölümlerinin tamamını daha sessiz ve daha ekonomik şartlarla havalandırmaktadır. Merkezi iklimlendirme sistemlerinin kurulumu masraflı gibi görünse de, düzenli bakımları yapıldığında, arıza yapmadan uzun yıllar kullanılabilecek, yüksek verimliliği düşük enerji maliyeti ile sağlayacaktır. Bu özelliği işletme maliyetlerini düşürecektir. Merkezi iklimlendirme sistemleri, ortamda ihtiyaç duyulan, ısı, nem oranını ayarladığı için farklı amaçlarla kullanım sağlamaktadır. Bakım hizmetleri kolay olduğu için düzenli bakımlar rahat yapılabilmekte, düşük enerji sarfiyatı ile kurulum maliyetini sağladığı avantajlar ile kısa sürede amorti edecektir.

Merkezi İklimlendirme Sistemi ve Tasarruf

İnsanlar, yaz aylarındaki sıcak havalarda, daha konforlu yaşam sürebilmek için çeşitli iklimlendirme sistemlerini tercih ederler. Büyük binalar ve geniş salon türü yerlerde, iklimlendirme işlemlerinin daha tasarruflu yöntemlerle kullanılması düşünülür. Merkezi iklimlendirme sistemleri, tüm alanlar için en tasarruflu iklimlendirme sistemleridir. Sistem montajı yapıldıktan ve kullanmaya başladıktan sonra, yüksek verimliliğin devam edebilmesi için tüm sistemin bakımlarının düzenli olarak yapılması gerekiyor. Merkezi iklimlendirme sistemleri, düşük enerji kullanımı ile en iyi verimliliği sağladığı için tasarruflu iklimlendirme sistemleri olarak kullanılmaktadır. İç ünite tasarımlarının dekora uygun olması dar alanlarda fazla yer kaplamıyor ve alan tasarrufu da sağlamış oluyor.

YORUM YAPIN

BENZER YAZILAR

Kartla ödeme imkanı
Kartla ödeme imkanı
Servis işlemi sonunda kapıda kredi kartıyla ödeme yapabilirsiniz.
Hızlı servis hizmeti
Hızlı servis hizmet
En hızlı servis çözümleriyle, aynı gün içerisinde adresinizdeyiz.
Destek hattı
Destek hattı
Servis öncesi ve sonrası uzman ekibimizden destek alabilirsiniz.